Get Adobe Flash player

Eseménynaptár

March 2018
M T W T F S S
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Bölcsödei ellátás feltételeinek biztosítása

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "A bőlcsödei ellátás feltételeinek biztosítása Szente községben" című, ÉMOP-4.2.1/B-2f-2009-0006 jelű pályázatunk nyertesnek bizonyult.

Támogatási összeg: 27.001.836 Ft

A megvalósulás teljes költsége: 30.002.040 Ft

A bölcsőde megnyílt: 2012 július. 

A pályázatról röviden:

Az esélyegyenlőség megteremtése szempontjából rendkívül fontos, hogy a gyermekek már születésüktől kezdve olyan nevelést kapjanak, hogy megfelelő felkészültséggel kezelhessék az óvodát, iskolát. Ennek egyik legmeghatározóbb helyszíne a család, azonban nagyon sok szülőnek nincs lehetősége, hogy a kisgyermek 3 éves korág otthon maradjon. Ezért fontos, hogy a foglalkoztatás területére a gyermekszülés után mihamarabb visszatérő szülők segítségére legyen egy olyan intézmény, ahol biztosítva van a gyermek megfelelő nappali gondozása. Ehhez kíván hozzájárulni Szente Község Önkormányzata is a bölcsődei alapellátás helyben történő biztosításának megteremtésével.

A három éves kornál fiatalabb gyerekek nappali foglalkoztatásának megoldása olyan kérdés, mely nem halogatható tovább. A beruházás megvalósulásával pozitívan járul hozzá a pályázó önkormányzat a társadalmi kirekesztéssel leginkább veszélyeztetett csoportok helyzetének javításához, a foglalkoztatottsági szint növeléséhez, a családi terhek csökkentéséhez, az életminőség javításához. Ezért szükségszerű, hogy a fejlesztéssel megvalósuljon a bölcsidei alapellátás feltételeinek megteremtése Szente községben.

A projekt keretében Szente Község Önkormányzata a jelenlegi is üzemelő óvoda épületét kívánja egy, egy csoportos 10 férőhelyes bölcsődei résszel kiegészíteni. A megvalósuló fejlesztés kizárólag az újonnan kialakított épületrészt érinti, az óvodai helyiségeket nem. A beruházást indokolja az a tény, hogy a gyermekek meglehetősen magas százaléka (20%) rossz infrastrukturális körülmények között, ingerszegény környezetben nevelkedik. Ebből a személyiségfejlődés szempontjából rendkívül hátrányos környezetből kerülnek be a sokszor látens fogyatékossággal, részképesség zavarokkal élő gyermekek az óvodai környezetbe, ahol felzárkóztatásuk, szocializációjuk intézményes keretek között történik. A folyamatosan csökkenő gyermekszám, és a változó munkaerőpiaci trendek arra a döntésre ösztönözték a pályázó önkormányzatot, hogy kibővítve az óvoda épületét, bölcsődei helyiségeket alakítson, ezáltal biztosítva a bölcsődei nevelés feltételeit.