Get Adobe Flash player

Eseménynaptár

March 2018
M T W T F S S
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közbiztonság feltételrendszerének támogatása

A 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében a 1005110 azonosítószámú, Közbiztonság feltételrendszerének támogatása célterületre benyújtott 2072067031 számon nyilvántartott pályázatunk nyertesnek bizonyult.

Kötelezettségvállalás teljes összege: 4.056.300 Ft

Nettó kiadásra jutó támogatási összeg: 3.999.700 Ft

A fejlesztés teljes költsége: 4.999.625 Ft

Megvalósulás várható ideje: 2012. első negyedév.

A pályázatról röviden:

A Szentei Polgárőr Egyesület a működési területhez tartozó Kétbodony, Kisecset, Debercsény és Szente településeken 49 fővel végzi feladatát. A több településen történő feladatvégzés hatékonyságát elősegíti a rendelkezésre álló szolgálati gépjármű. Településen belül, illetve ha a bűnmegelőzés úgy kívánja, akkor gyalogosan látja le a szolgálatot.

Tevékenységi helyein a leggyakoribb bűnesetek a vagyon elleni, valamint a közterületen elkövetett bűncselekmények és a környezetvédelmi szabálysértések.

A bűncselekmények áldozatai főként az idős, egyedül élő, védtelen lakosok. A bűnelkövetők megpróbálják kihasználni az idős emberek jóhiszeműségét, jóindulatát. Ennél fogva egyik leggyakoribb bűncselekmény az úgynevezett trükkös lopás.

Szintén gyakoriak az álrendőrként, álhivatalnokként, más hivatalos közegként bemutatkozó személyek által elkövetett bűnesetek.

A fent bemutatott bűnelkövetési technikákon kívül egyre nagyobb veszélyt jelent a településen időszakosan megjelenő, a különböző árusok, adománygyűjtők, hittérítők jelenléte. Akik legtöbb esetben feltérképezik a lehetséges bűncselekmények helyszíneit és felmérve a település biztonsági rendszerét, visszatérve betöréses lopást követnek el.

Minden érintett település fontosnak tartja a közterületeinek, közparkjainak ápolását, fejlesztést. Ennek következtében nagy gondot fordítanak a már meglévő közterületek, emlékparkok állapotának megőrzésére. Azonban előfordul, az állandó visszatartó erő hiánya miatt, hogy az itt elhelyezett közterületi bútorokat, parkokat szándékosan rongálják.

A tevékenységi körzeteken jellemző a szándékos környezetkárosítás. Tiltott hulladéklerakót létesítenek, ezzel is szennyezve a települések határában lévő mezőket, erdőket, mérgezve az ezeken átfutó patakokat.

A Polgárőr Egyesület működési területe elhelyezkedésénél fogva kedvező a bűnelkövezők számára. Ismerik a települések biztonsági rendszerét, tudják, hogy az érintett településeken nem működik rendőrségi körzetiiroda, állandó rendőri felügyelet sincs. A rendőrkapitányságoktól való távolság is nagyon kedvező a bűncselekmények elkövetéséhez.

A kiépítendő kamerrendszer komoly visszatartó erőt fog képviselni községünkben.